România, mari șanse să redevină grânarul Europei în 2023: ce s-a schimbat pentru producătorii de greu, ce a rămas la fel

de: Alexandru Puiu
06 05. 2023

România a fost și rămâne unul dintre cei mai importanți producători de cereale din Uniunea Europeană. Din păcate, consecințele încălzirii globale combinate cu deteriorarea masivă a infrastructurii de irigații fac mari probleme fermierilor. Chiar și așa, 2023 se preconizează a fi un an mai optimist.

În 2023, conform analiștilor, România va recolta 10,35 milioane de tone de grâu, în creștere puternică față de anul trecut. Din câte se pare, sunt șanse mari ca întregul lanț agricol de pe meleaguri mioritice să își revină după seceta din primăvara și vara trecută. Cel puțin acestea sunt pronosticurile companiei de consultanță Agritel, citată de Reuters.

Ce se întâmplă cu agricultura din România

Pentru a înțelege cât de mare este creșterea, dacă cele 10,35 milioane de tone se vor confirma, în 2022 a fost vorba de o recoltă de doar 9 milioane de tone de grâu. Anul trecut, seceta și valurile de căldură au afectat nu doar agricultura autohtonă, dar și dintr-o mare parte a Europei. Producătorii de porumb au suferit pierderi majore, dar noul an pare semnificativ mai optimist.

Ploile regulate din această primăvară, inclusiv din aprilie, au diminuat efectele secetei într-o mare parte din țară, chiar dacă a fost semnificativ mai frig decât media din această perioadă. Veștile sunt cu atât mai bune cu cât, în toamna trecută, seceta a venit cu provocări majore pentru cei care se chinuiau cu însămânțarea.

Chiar și așa, rezervele de apă sunt limitate în sud-estul țării, iar precipitațiile din restul primăverii vor fi cruciale pentru determinarea randamentelor finale, după cum a explicat sursa citată de Profit.ro.

„Vom avea o recoltă bună, Ucraina va avea e asemenea o recoltă bună pentru că și ei avut ploi. Nu va fi bine, pentru că cele două recolte se vor din nou”, a declarat pentru Reuters Cezar Gheorghe, de la compania de consultanță AGRIColumn. În final, recoltele mai ieftine din Ucraina lovită de război au mari șanse să pună în continuare probleme fermierilor români. Rămâne să vedem dacă va fi extinsă restricția temporară legată de tranzitul cerealelor ucrainiene prin cinci țări din estul Europei, inclusiv România.